Warning: Undefined array key "HTTPS" in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-base.php on line 12

Warning: Undefined variable $show_stats in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
 

Punctul K

Written by Daniel Homorodean on iulie 25th, 2009

Punctul K ar putea fi „Punctul G” al Nepalului, dar tara de la poalele Himalayei are o mare problema: nimeni nu gaseste Punctul K.

Toata lumea stie ca cel mai inalt munte al planetei se afla pe teritoriul Nepalului si multimi de turisti se inghesuie sa vada de departe maretul Everest. Dar cel mai jos punct al tarii, pierdut in campiile Teraiului, cu cei 70 de metri altitudine ai sai, nu e vizitat de nimeni. Ar trebui. Ar putea fi un punct de referinta pe harta turistica a Nepalului, care sa atraga mai toti turistii care ajung in tara, sa aduca prosperitate in zona si sa scoata Terai-ul din anonimatul turistic.

Cu asta sunt de acord atat oficialitatile cat si localnicii, cei care traiesc in jurul punctului cu cea mai joasa altitudine din tara. Pe turisti probabil nu i-a intrebat nimeni, dar e greu sa contestam spusele localnicilor care sustin ca „sute de turisti occidentali au incercat in ultimul timp sa ajunga la cel mai jos punct din tara”. Din pacate, nici unul nu a ajuns.

Motivul e simplu: Guvernul e vinovat ! Guvernul nu a facut nimic pentru a asfalta drumurile din zona si pentru a instala indicatoare care sa arate turistilor cum sa ajunga acolo, la punctul K  (pentru ca numele satucului a fost atat de sonor si usor de retinut,  l-am tinut minte 2 minute dupa care mi-am mai amintit doar ca incepe cu K).

Guvernul riposteaza: E cert ca punctul K e de maxima importanta in strategia turistica nationala dar autoritatile nu isi permit sa atraga cu buna stiinta turistii intr-o capcana, atata timp cat localnicii nu au avut pic de initiativa si nu au construit macar un hotel si macar un restaurant. Daca turistii ar ajunge la K, nu ar avea unde dormi si unde manca si si-ar face o impresie proasta despre Nepal. Deci satenii ar trebui sa faca hoteluri si restaurante, dupa care guvernul va face drumuri si va pune indicatoare.

Satenii raspund: Ei, care abia aduna un pumn de orez si o gramajoara de linte pentru intreaga familie, ca sa alcatuiasca searbadul dal-bhat de toate zilele, cum ar putea ei construi hoteluri si restaurante ? Guvernul ar trebui sa dea bani comunitatii locale pentru a construi localurile pentru turisti.

Si asa mingea e pasata intre membrii comunitatii Tharu care traiesc cu sub un dolar pe zi si guvernul tinerei republici. Dezbaterea continua aprinsa, implicand satenii care viseaza sa fie scosi din saracia lucie de hoardele de turisti, autoritatile publice, presa, partidele politice care abia asteapta sa faca rost de motive ca sa arate acuzator spre „ceilalti”. Toti sunt de acord ca Punctul K are un enorm potential turistic.

Mai putin turistii, care nu stiu nimic despre Punctul K si nici nu-i intereseaza.

————————

N-am ajuns la Punctul K nici eu (ar fi fost culmea, as fi fost primul turist care reuseste 🙂 ) asa ca pun o poza cu niste baieti Tharu, plimbandu-se dimineata devreme pe raul Rapti, in Terai, mai exact la Sauraha.

Dimineata pe raul Rani in Terai (Sauraha)


Warning: Array to string conversion in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-share.php on line 86
 

Trimite un comentariu


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/xenofon/public_html/wp-content/themes/this-just-in/comments.php on line 67

Connect with Facebook