Warning: Undefined array key "HTTPS" in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-base.php on line 12

Warning: Undefined variable $show_stats in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
 

Invitatie: Camerun – in cautarea esentei Africii

Written by Daniel Homorodean on septembrie 27th, 2011

Dupa trei ani la rand de calatorii in Africa, relatia mea cu ea devine matura, stabila… si totusi, gandindu-ma la Africa, o iubesc pasional, ca si atunci cand am descoperit-o prima oara.

Africa e ca si cum ai trece de la film alb/negru la color.
Africa e o explozie – de energie, de culoare, de sunete, de mirosuri. De ritm care clocoteste in fiecare si rabufneste in dans, de la copilul care abia invata umblatul pana la batranul care incepe sa-l uite.
Africa e o cascada de zambete, care nu sunt doar schitate ci se transforma in ras sanatos, natural, la care nu poti ramane doar spectator.
Africa e un puzzle – mii de culturi traditionale peticesc o imena suprafata taiata de rauri, captusita cu jungle, punctata cu munti, roasa de deserturi, strabatuta de animale de tot soiul.
Africa e un taram al descoperirii, iar si iar – descoperire a oamenilor, descoperire a Omului, descoperire a Ta. Africa e ca un drog – odata ce ai vazut pamantul ei rosu si ai auzit cum suna tunetul acolo, te vei intoarce mereu, mereu…

Ma reintorc in Africa. Asa cum am zis in primavara, ma pregatesc sa plec in Camerun, la mijlocul lui decembrie. De data asta, o spun din vreme. 🙂

De ce Camerun ? In fiecare calatorie caut cate ceva. In cele 3 calatorii africane de pana acum am cautat Increderea (traversand singur Sahara, si plimbandu-ma prin Mali), esenta buna a Omului (in DR Congo si Rwanda) si apoi traditia si cultura, pe coasta Africii de vest, in Ghana/Togo/Benin. In Camerun caut Esenta Africii. Vreau sa pot defini Africa printr-un cuvant, sa inteleg de ce ma duc acolo. Sa inteleg daca imi asum vreo datorie mai departe fata de Africa. Sa punctez o incununare senzoriala si informativa, pentru a putea sa imi iau, poate, ramas bun pentru o perioada, ca sa descopar alte locuri din lume.

Lumea spune despre Camerun ca reuseste sa concentreze intreaga Africa intr-o singura tara. O tara de doua ori cat Romania, doar putin mai la nord de Ecuator. O tara care cuprinde peste 250 de etnii, majoritatea cu limba lor proprie, cu regate si sisteme feudale, cu seniori si vasali, cu traditii pastrate de sute de ani. De la pigmeii din jungla din sud-est, la populatiile Bamoun si Bamileke cu structurile si ritualurile lor complexe, la pastorii Fulani si Peul ajunsi din nord impreuna cu Islamul, la triburile pierdute in muntii Alantika si Mandara, care inca umbla goi sau acoperiti doar cu frunze.

In 3 saptamani, pe care le voi petrece acolo in jurul Craciunului si a Anului Nou, am o lista luuuunga de locuri de vizitat.

  • urc pe muntele Camerun – cel mai inalt din toata Africa de vest, la peste 4000 de metri, se ridica direct din ocean. E un vulcan inca activ, a erupt ultima data in 2000 si inca scoate fum – discret acum, prin fumarole
  • strabat padurea primordiala Korup – o padure ecuatoriala care nu s-a schimbat de pre vremea dinozaurilor, unul din putinele petice ramase de atunci in locul lor original. Vreau sa dorm in jungla, pentru ca noaptea simti cel mai bine puterea ei
  • strabat zona Grasslands/Ring Road, cu micile regate ale etniilor Bamoun, Bamileke, Tikar. Caut traditii inca pastrate si arta traditionala
  • ma plimb prin muntii Alantika, printre sate ale etiniilor Mbororo si Koma
  • ma plimb prin muntii Mandara, printre sate ale unui mozaic etnic si cultural, pe care cei din vale il numesc intr-un cuvant “Kirdi”, adica “paganii”
  • vizitez cimpanzeii din zona Pongo Songo pe raul Sanaga
  • ma relaxez pe plajele albe, lungi si pustii de la Kribi
  • simt tumultul metropolei Douala, capitala comerciala a tarii

De data asta fac reclama deschisa calatoriei in Africa. Mi-ar face mare placere sa beau o bere cu tine acolo, dupa ce ai vazut si mai ales ai simtit Africa. Unii m-au intrebat, de-a lungul timpului, daca ii iau cu mine in Africa. Nu voi face asta. Spun doar ca plec. Vrei sa vii ? Super ! Hai !
E calatoria mea, hai si tu, in calatoria ta, si  ne vom intalni la un suc sau o bere, sau poate vom petrece cateva zile, sau o saptamana sau doua sau trei de aventuri impreuna. Fara obligatii

O parte din punctele traseului meu sunt descrise si ilustrate din prisma altor calatori, aici

In ce te-ai baga ?

Daca vrei sa te simti bine calatorind independent in Africa neagra, trebuie sa fii pregatit. Sa ai experienta in a calatori de capul tau prin tari din afara occidentului.

Trebuie sa poti:
-sa iti gasesti un loc de dormit oriunde ajungi si la orice ora
-sa te poti intelege cu oameni cu care nu ai nici o limba comuna – avem instinctual aceasta capacitate, nu e greu deloc 🙂
-sa fii pregatit sa dormi in cortul tau in jungla si pe munti
-sa suporti prezenta gunoaielor peste tot. Africanii au grija de casa lor, care in general e luna, dar spatiile comune, mai ales in orase, e posibil sa fie murdare dupa standardele noastre
-sa te speli in paraie pentru ca nu vei avea acces la dus tot timpul – desi vei fi transpirat si plin de praf tot timpul
-sa te adaptezi la buzile locale (“toalete” e un termen prea pretentios, iar “WC” este gramatical incorect de cele mai multe ori) – sau la lipsa lor cu desavarsire, uneori
-sa nu faci mofturi la mancare (vegetarienii pot rezista, dar in afara oraselor va fi un stres in plus sa te asiguri ca sateanul n-a aruncat si o gheara de gaina, pentru gust, in sosul amestecat cu orez sau fufu)
-sa fii gata sa mananci stand pe jos, cu mana, din oala comuna alaturi de o familie de localnici, chiar daca amestecul cu ingrediente incerte nu ti se pare foarte apetisant.
-sa mananci doar cu mana dreapta. Foarte, foarte serios – nu sunt deloc curios sa vad ce s-ar intampla intr-un sat daca ti-ai baga degetele mainii stangi in farfuria de unde mananca intreaga familie.
-sa negociezi toate cumparaturile si mai ales situatiile – sa fii deschis, sa obtii ce vrei si sa folosesti avantul celui care vrea sa iti vanda (sau sa iti ia) in folosul tau – daca negocierea in Turcia sau Egipt ti se pare “obositoare”, Africa poate fi frustranta
– multe altele, dar nu o sa ti le zic pe toate, trebuie sa le descoperi pe propria piele

Logistica
-transport pana in Camerun –
Camerun a fost probabil punctul terminus al explorarii cartaginezului Hanno, acum 2500 de ani. Dar daca vrei sa ajungi repede acolo, singura optiune e sa zbori. Low cost in Africa nu e inca o optiune si mai ales dupa disparitia de pe piata (probabil doar temporara) a companiei libiene Afriqiyah preturile sunt destul de mari. Eu zbor cu RAM din Paris. Ma costa 800 Eur.
-transport in Camerun
Autobuze, microbuze, taxiuri, tren (pe linia Yaounde-Ngaoundere). Inghesuiala, ore de plecare pe care nu te poti baza, intarzieri, gramezi de saci si eventual oi sau gaini legate deasupra. Asta e transportul in Africa, dar cel putin e relativ ieftin. Pitoresc este cu varf si indesat

Limba
In Camerun se vorbeste franceza (in majoritatea teritoriului), engleza (in provinciile din nord vest, catre Nigeria) si vreo 200 de limbi locale.  E foarte folositor sa se descurci in franceza, dar se poate calatori independent si fara, caz in care iti vei aduce aminte cum era sa joci mima

Costuri
Majoritatea localnicilor traiesc cu mai nimic. Daca poti trai ca ei, cu ei, atunci 2 euro pe zi iti ajung cu prisosinta pentru un colt intr-o coliba de lut si o farfurie cu orez sau fiertura de manioc. Daca vrei sa calatoresti din loc in loc, sa faci un dus, sa folosesti un WC normal, sa simti ca lucrurile si banii tai sunt in siguranta, sa mananci bine, sa bei apa inbuteliata, si uneori o bere sau un suc, atunci platesti mult mai mult.
Intr-un regim de calatorie itineranta (mereu pe drum, in general rareori dorm de 2 ori in acelasi loc),media pe care o obtin e de 25-30 eur/zi, fara a face rabat de la nimic dar fara a ma intinde la lux (lux, adica aer conditionat, pizza, ….), incluzand transportul in comun si taxiuri in oras, eventualii ghizi, taxe de vizitare (oficiale sau cadouri pentru seful satului – cel putin recomandabile daca vrei sa vizitezi ceva in tihna), eventuale ture cu ghid (calatoresc independent, dar fara un localnic care sa iti explice, de multe ori nu poti intelege prea multe), suveniruri (intotdeauna ma intorc cu rucsacul plin)

Sanatate – oricum te vei intoarce bolnav, dar fa tot posibilul sa te intorci doar cu “Mal d’Afrique” 🙂
-vaccinuri
Vaccin contra Febrei galbene e obligatoriu pentru toata Africa neagra (si nu numai). Camerun cere si vaccin contra holerei, desi riscul e minor. Vaccinul contra febrei tifoide e recomandat daca stai in sate, cu localnici. Vaccinul contra hepatitei e o recomandare generala, nu strica sa-l ai. Daca planuiesti sa prinzi si sa mangai o maimuta salbatica, fa-ti si un vaccin antirabic.
-Profilaxie
Nu te juca cu malaria. Eu iau Mefloquine (Lariam) si o recomand fata de alte variante (Malarone, Doxi). Fiecare dupa gust, important e sa fii protejat
Repelent (anti-tantari). Spreiuri si creme ia de acasa. Spirale de ars se gasesc si acolo.
Nu te scalda in ape statatoare sau rauri lente. De aici poti lua diversi paraziti, cum e bilharzia
In orice tura de trakking (in jungla, pe munti in zonele inierbate) poarta pantloni lungi. In padure e recomandat sa ai bluza cu maneci lungi. Pot fi plante agatatoare, plante cu spini, plante urticante, sau insecte diverse, lipitori, capuse.
Echipament
Cort (cat mai usor si compact) pentru turele pe munti si jungla. Nu e obligatoriu sa il folosesti, daca gasesti alternativa locala rentabila, dar pentru siguranta si independenta eu am tot timpul un cort ultra-light la mine.
Sac de dormit subtire (sau husa de bumbac, suficienta pentru zonele calde de coasta, dar cam putin pentru zonele mai inalte)
Pantofi de trekking si haina de ploaie. In rest, cu 2 randuri de haine (pantaloni subtiri, tricou, lenjerie) te poti descurca, la minim. Speli un rand in fiecare seara si in dimineata urmatoare sunt uscate, daca nu ploua.
Filtru de apa si/sau pastile/picaturi de purificat apa – esential pentru trekking in zonele unde nu gasesti apa inbuteliata (care, oricum, e destul de scumpa)
Aparat de scos capusele – dupa ce m-am inbolnavit de boala Lyme (am scapat repede), am mare mare grija la capuse. Ele poarta boli diverse, boli rare sau cu timp de incubatie mare, care nu sunt familiare medicilor de la noi
Saci/pungi impermeabile (inclusiv pungi ziploc pentru acte). Sezonul secetos nu inseamna ca nu ploua, doar ca ploua mai rar. In functie de traseu, poti calatori cu barca (canoe), cu risc (mic) de rasturnare, si e preferabil sa iti pastrezi macar pasaportul uscat tot timpul 🙂
Frontala cu baterii de schimb, briceag multifunctional, plasturi si alte lucruri normale pe care le duci cu tine in orice excursie

Viza
La noi nu este ambasada, dar viza se poate obtine fie din cateva puncte din vestul Europei fie pe aeroport in Douala, prearanjata de o agentie de turism locala.

atentie…
…La ce bei si la ce mananci. Multe boli poti lua din mancare/bautura, dar pana si o banala indigestie acuta iti strica planurile in mod serios. Deci, bea tot timpul apa curata, inbuteliata, sau fiarta, sau filtrata/purificata. Berea e sanatoasa 🙂 Produsele lactate de la localnici sunt in general un risc major. Fructele si legumele in salate pot sa fi spalate de bucatar cu apa infestata, insa in bucataria traditionala in general fructele si legumele sunt gatite, rareori se consuma in stare cruda. Daca iei de la piata, ti le speli singur. Nu e cazul sa fim paranoici – eu ma spal pe dinti cu apa de la robinet sau din fantana si spal fructele cu aceeasi apa, nu cu apa inbuteliata care costa de 5 ori mai mult decat fructele (da, fructele/legumele locale sunt aproape pe gratis)
…La oamenii de langa tine. Africanii sunt oameni extraordinari si dornici sa te ajute. Dar pentru unii tu esti doar un portofel cu picioare, ratacit in tara lor, avand asupra ta lucruri pe care nu le meriti, exploatator capitalist inbuibat ce esti ! Ai grija cu cine te insotesti si unde mergi – mai ales seara/noaptea. Raspunde intotdeauna cu calm la provocari si cauta-ti aliati locali in jur.

Asa ca daca te gandesti sa vii sa pui mana pe Africa, da un semn si-ti las numarul meu de telefon, cand ajungi sa ma suni sa-ti spun in ce catun ma gasesti. Voi tine o bere la rece pentru tine. Eu plec in 15 decembrie din Paris si ma intorc in 8 ianuarie.


Warning: Array to string conversion in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-share.php on line 86
 

13 comentarii pana acum ↓

  1. Cristi Z. spune:

    Felicitari pentru initiativa. Este o ocazie excelenta de a invata lucruri noi ce se prind doar de la oameni cu experienta. Imi pare rau ca nu pot veni, sunt in vacanta toata luna Decembrie doar ca pe alt continent.

    Sper sa vad un anunt asemanator si in 2012 🙂

  2. Adi spune:

    Salut Daniel,

    Mal d’Afrique-ul nu poate fi evitat prin pastile…:) Mi-e putin dor de o bere beninoise la o carciuma din Cotonou in timp ce la Tv rula Titanic-ul pacat ca la fel ca anul trecut mergi tot de sarbatori… poate doar sa ma gandesc sa ma lipesc din nou o saptamana de programul tau… Oricum din punctul meu de vedere esti un om cu al „saptelea” simt cand vine vorba de travel… Pacat de afriquiah…:)…

  3. Adrian Pirau spune:

    As mai adauga ceva: Africa mi-a tinut toate simturile in alerta anul trecut… primele zile datorita senzatiei de portofel umblator si a conditiilor (cazare+ masa dar mai ales transport) cu care nu eram obisnuit, iar in ultimele zile datorita explorarilor pe care acestea le faceau in „noile teritorii”. Pe langa ce spune Daniel foarte bine mai sus, curajul si o leaca de nebunie sunt necesare (in sensul bun)…:)

  4. Adi, ma bucur de cuvintele frumoase pe care le spui despre Africa si despre tura pe care am facut-o impreuna in Benin iarna trecuta. Iti doresc super-calatorii prin lume si ar fi foarte fain sa ne vedem si in Camerun, chiar daca doar pentru o perioada mai scurta.

  5. Adi1978 spune:

    Pai sa imi spui cand pleci exact (Cluj sau Budapesta? si din Paris care zbor al Royal air Maroc il iei…) si cu ce zboruri si mai vorbim…

  6. Paula spune:

    Esenta Africii in 3 saptamani. 🙂
    In mod normal as fi cel putin sceptica sa aud de cineva care vrea sa descopere ESENTA unui intreg continent in atat de putin timp. Dar citindu-ti blogul imi dau seama ca tu chiar s-ar putea sa te apropii de ea. (nu zic s-o gasesti, ca tot cred ca e imposibil)
    Oricum, succes!

    Intre timp, eu am ramas indragostita de Mardin. (Si de zona Van – Dogubeyazit)

  7. Daniel Homorodean spune:

    @Paula, ma antrenez de 3 ani in Africa. Ar fi cazul sa am astfel de pretentii de la mine 🙂 Dar mai las si pe alta data, e destul in Africa pentru o viata de explorari

    Estul Turciei mi-a ramas si mie in suflet. M-as inghesui oricand dis de dimineata la un “Kahvaltı”

  8. Cristina Dragos spune:

    Foarte provocator acest articol.

  9. yssabela spune:

    buna…foarte interesant ce ai scris tu aici,si foarte util totodata…eu merg in douala anul acesta,de sarbatori..cred ca pe 22 decembrie voi pleca…si revin dupa revelion..mi-ar fi placut sa gasesc ceva detalii despre cum sarbatoresc ei sarbatorile de iarna..e total necunoscut pt mine,o experienta noua…

  10. trasca spune:

    pentru a merge in camerun am nevoie de viza?daca da,de unde?

  11. Da, ai nevoie de viza.
    Poti aplica la o ambasada din Europa, posiibl ca unele sa permita rezolvarea prin posta, vezi lista misiunilor diplomatice aici: http://www.embassypages.com/cameroon

    Sau, mai simplu, poti colabora cu o agentie din Camerun, care iti pregateste documentele pentru „visa on arrival” (vor face ei formalitatile la Yaounde, pe baza copiei de pasaport si a unei taxe modice).
    Noi am rezolvat cu Mebah (datele de contact sunt mai jos), e de incredere, eficient si mai ieftin decat altii:
    MEBAH MARKDONALD N.
    TEL. +237 741 053 27
    email. markmeb@yahoo.com

  12. Madalina spune:

    Interesanta descrierea Africii, felicitari!

  13. Camelia spune:

    Buna. Vreau si eu sa obtin o viza pt cameroon. Ma poti ajuta cu detalii cum o pot lua? Sau unde sa suna? Unde sa depun actele?

Trimite un comentariu


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/xenofon/public_html/wp-content/themes/this-just-in/comments.php on line 67

Connect with Facebook