Warning: Undefined variable $show_stats in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
 

Leblouh / Le Gavage

Written by Daniel Homorodean on iulie 29th, 2009

(Mauritania, decembrie 2008)

Priviti imaginea de mai jos. Printre ustensilele nelipsite dintr-un cort maur (sau in cazul de fata, o casa din pamant si piatra, veche de cateva sute de ani, din Chinguetti) se afla un bol de lemn, in care intra cativa litri de lapte de camila amestecat cu faina de mei, si o penseta din lemn de acacia.

zayar

Aceste instrumente au un rol deosebit in casa maurului.

Fetele, dupa ce trec de varsta de 4 ani, ajung sa le cunoasca bine, foarte bine, prea bine…. Aceste instrumente sunt parte a leblouh-ului, practica traditionala de ingrasare fortata a fetelor.
Statisticile oficiale sunt contradictorii dar cele independente spun ca peste 70% dintre fetele care cresc in zona rurala, mai ales in brousse*, sunt indopate sustinut din frageda copilarie.
Cantitatile pe care o fetita trebuie sa le inghita sunt enorme – cam doua kilograme de faina de mei pe zi, dizolvata in multi litri de lapte gras de camila. Fetele sunt adunate cateva luni pe an in “ferme de ingrasare”, unde sunt fortate sa bea amestecul cat e ziua de lunga, sub supravegherea atenta a catorva matroane profesioniste, platite pentru acest serviciu, care au experienta necesara in persuasiune, nu doar in cea verbala ci si in cea fizica, in care “penseta” de mai sus are un rol important.
Zayar se numeste tortura fizica pe care fetitele o sufera daca nu sunt cuminti si nu beau tot lapticul sau daca vomita. Cu aceasta penseta nevinovata matroanele, convinse ca le fac bine fetelor care nu inteleg ca a te indopa e in interesul tau, le prind pe copile de degete sau de carnea coapselor, provocandu-le dureri atroce.

La 12 ani fetele indopate ajung sa aiba si 80 de kilograme. Deja sunt bune de maritat. Sunt foarte dezirabile.

De ce ? “Grasa si frumoasa” – ai auzit vorba asta ? Si la noi la tara, bunicile o mai spuneau. Peste tot in lume, in societatile traditionale, bunastarea, averea, fertilitatea se masurau in grasimea adunata pe coapsele si pieptul femeii. De la “Venus din Willendorf” incoace, o femeie grasa este o femeie dezirabila pentru multe culturi traditionale.

Pentru multi barbati mauri femeia grasa ramane si acum idealul estetic, dar procentul tinerilor care vor neveste grase scade vertiginos, o data cu cresterea urbanizarii si cu accesul la informatie. Maurii ies din cort, incet-incet, dar matroanele, femeile care in urma cu 20-30 de ani au suferit la randul lor ritualul barbar, sunt inca cele mai infocate suportere ale leblouh-ului. Pervers dar probabil normal, nu doar din convingerea ca “asa e bine pentru fete” ci si pentru ca pastrarea practicii indoparii le certifica si lor faptul ca nu au suferit degeaba, atunci cand au fost copile.

Ce se va intampla in viitor, ce se face, ce ar trebui facut ? Hai intai sa ne facem o imagine mai clara aspura societatii maure, sa incercam sa intelegem cate ceva din context. Vor urma imediat alte episoade.

Pana una alta va las cu doua tinere maure care au venit la oras, in Nouadhibou, si au scapat de Leblouh cand au fost mici. Sunt imbracate dupa ultima moda 🙂

ndb_girls

*Brousse e un termen de origine franceza, folosit in Sahel pentru a desemna campiile semidesertice acoperite cu iarba rara si arbori razleti acacia. Scurtul sezonul ploios ploios permite semi-nomazilor practicarea unui pastorit de subzistenta.

Puteti aprofunda subiectul leblouh,  citind de exemplu articolele urmatoare:

de pe magharebia.com scris de un mauritanian

si tot de un autor din zona, en francais

PS: Fetele maure nu sunt deloc timide.  Chiar daca in public stau ascunse sub melhafa lor, sunt exuberante si dornice de viata. Am petrecut cu ele in casele de pamant, cantand la djembe si dansand (au si insistat sa cant si eu ceva „de la mine de acasa” si curiozitatea lor de a auzi imnul nostru national a facut ca „Desteapta-te romane” sa rasune intr-o coliba din mijlocul Saharei 😀 ). Am fost cerut in casatorie in alta ocazie, de catre fiica soferului de taxi care m-a invitat la el acasa („nu vrei sa ma duci in Europa si sa facem multi copii cu ochi albastri ?”). Ahmed, tanarul din Chinguetti care abia astepta sa taifasuiasca cu strainii, mi-a spus chicotind ca fetelor maure le place „chup-chup, tu sais…” chiar si fara a fi casatorite. Eh, acuma sa nu intrebati ce e „chup-chup”.  Cica as fi putut incerca dar n-am facut-o, atat mi-ar fi trebuit, m-ar fi legat familia maura fedeles, m-ar fi insurat cu forta si trimis in Europa cu odrasla lor cu tot, bucurosi ca au rude intr-o tara dezvoltata (dupa parerea lor).


Warning: Array to string conversion in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-share.php on line 86
 

Trimite un comentariu


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/xenofon/public_html/wp-content/themes/this-just-in/comments.php on line 67

Connect with Facebook