Warning: Undefined variable $show_stats in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
 

Kő ide !

Written by Daniel Homorodean on septembrie 5th, 2009

(august 2009)

Aici este piatra. Casele sunt din piatra. Sub ele, un deal de piatra. Opt cariere au fost exploatate in dealurile din jur, timp de sute de ani, de catre mesterii pietrari din Kide. Mestesugul lor le aducea faima si bani.

Micile cariere, din care blocurile de tuf vulcanic se zmulgeau cu dalta, sunt acum pustii, acoperite de balarii. Pietrarii au murit sau sunt prea batrani ca sa mai tina dalta in mana.

Casele din piatra, vechi de sute de ani, stau marturie unui trecut prosper, dar si piatra se macina, acoperisuri se naruie cand nu mai are cine sa le poarte de grija.
kide_casa_mica_2
Kide (Chidea) se afla doar la 40km de Cluj, usor accesibil pe traseul Rascruci-Borsa-Ciumafaia.

Sat unguresc din vechime, a fost format, spune traditia locului, de garzile contilor Banffy, adusi din Ungaria si stabiliti aici dupa iesirea din serviciu.

Biserica din secolul XIV, initial catolica apoi reformata, dovedeste o lunga istorie a satului. Doar ramele gotice ale ferestrelor si o placa cu motive antropomorfe in stanga intrarii mai amintesc de acele vremuri indepartate, pentru ca pana si localnicii indica biserica romaneasca  din lemn (ortodoxa) ca cel mai vechi lacas de cult din Kide. Bisericuta de lemn a fost construita abia in secolul XVIII, pentru putinii romanii din sat.

Biserica romano-catolica, tot din secolul XVIII, e cea care aduna comunitatea satului duminica. Cea unitariana, construita in 1902, zace parasita pe un deal, acoperita de iedera si panze de pajanjeni, pierduta in lastarisuri.

kide_casa_mica_1

Din vechii locuitori ai satului au ramas putini, batrani sau sezonieri, venind in sat doar cateva luni in vara. Multi au plecat in strainatate, in Ungaria, in Germania… Campurile au ramas necultivate si le-au luat in stapanire mistretii. Casele de piatra, de sute de ani, se macina si ele incet.

Dar cei ramasi sunt deschisi si bucurosi de oaspeti. Agni neni stie istoria satului, atestarile lui documentare, povestile cu preoti raspopiti si deveniti scriitori prin Americi, povestile despre viata de zi cu zi de alta-data. Arpi, clopotarul, iti spune tot ce vrei sa stii despre casele de piatra, cum se construiau ele, cum se locuia in ele, la ce se folosea fiecare ustensila din gospodarie.

Carierele abandonate, casele parasite, campurile napadite de mistreti, biserica unitariana pierduta in desis si nostalgia oamenilor locului pentru un trecut prosper si dinamic, toate construiesc o imagine trista. Dar viitorul se vede in Chide. Unii mor si pleaca, altii vin,  fugind de orasul aflat la doar 40 de km, cumparand o casa veche de piatra, curatand fatada roasa de timp a peretilor, redand farmecul de alta-data, zidul de piatra cu muscatele din ferestre, cu o nota de modernitate.  Sunt din ce in ce mai multe case reconditionate de „patronii de la oras”, dupa cum spun batranii localnici. Deocamndata, majoritatea sunt doar oaspeti la sfarsit de saptamana, dar calmul locului si proximitatea orasului vor face probabil ca satul de piatra sa reinvie cu o noua generatie permanenta.

————————————–

Biserica romaneasca din lemn din sec XVIII

kide_church_mica

Masura metaforica a parasirii, un mar necules isi asterne pe pamant fructele de care nimeni nu pare sa mai aiba nevoie…

kide_mere_mica
Ca acum 200 de ani…
kide_cutzu_mica


Warning: Array to string conversion in /home/xenofon/public_html/wp-content/plugins/simple-facebook-connect/sfc-share.php on line 86
 

11 comentarii pana acum ↓

  1. olahus spune:

    superbe si inedite casele de piatra. asa sunt toate?

  2. admin spune:

    Pe vremuri toate erau asa. Acum unele sunt paraginite, unele sunt reconditionate, cu tigla si termopan, dar stilul rustic se pastreaza.

  3. druide spune:

    si eu as dori sa fac o casuta asa dar in Aiton, Crezi ca mai gasesc pe cineva sa ma indrume macar de unde sa iau pitra daca nu sa ma si ajute la lucru?

  4. Daniel spune:

    Piatra se gaseste in cariere, eventual poti cumpara piatra deja taiata, din zidurile caselor care stau sa se darame (sunt mai multe parasite, fara acoperis). Nu stiu care e situatia mesterilor, dar la Kide sunt case proaspat reconditionate care dovedesc faptul ca se gasesc inca lucratori.

  5. druide spune:

    Multumesc mult, dar daca nu abuzez de amabil itatea ta, de la cine sa cumpar daca sunt casse parasite? cine vinde sau cui ma adresez? Nu ai nici un contact te rog? Multumesc

  6. Daniel spune:

    Nu am date de contact. Mergi acolo, studiezi, intrebi…

  7. ramona spune:

    🙂 Eu nu am plecat de acolo cu o imagine trista . Satul este de o frumuseţe cu totul aparte, de poveste. Atmosfera reda intr-u totul lumea satului romanesc (ori unguresc) asa cum este ea azi, cam peste tot. Cate-o batranica asteptand in poarta copiii ce-s pe la oras, sau prin cele strainataturi. Satenii poate sunt cel mult nostalgici, insa noi, orasenii-vizitatori suntem probabil niste tristi !

  8. Noémi spune:

    Satul unde am crescut – la bunici- superb!!!

  9. Eva Iuhos spune:

    La prima casa din sat a locuit multi ani soacra mea si baietii mei au avut parte de vacante extraordinare…

  10. bsoul spune:

    Da acesta e adevarul bietul sat parasit numai citiva batrini parasit au mai ramas in acest sat fumos cu un peisaj nemaipomenit cu o istorie de necrezut,cu niste oameni care parca traiesc parca in povesti multi ani de zile nici macar autobus nu au avut in sat.A trait o batrinica singurica in prima casa din sat care a fost o femeie scumpa ,avea un cires foarte mare cu un fruct carnos rosuinchis la culoare,iti facea pofta numai uitindute la el ,dar biata batrinica cum au trecut ani nu a mai putut urca in pom ,statea sub pom uitinduse la frucul extraordinar visind la ele asteptind sa cada dar ce cadea era sricat.dumnezeo so odihneasca in pace aceasta batrinica care sa stins dinte noi a fost bunica mea scumpa si eu am copilarit in satul acesta uitat de lume din pacate am fost obligati sa il parasim doare ce nu aveai posibilitatea sa faci scoala si multe altele dar pacat de satul acesta nemaipomenit sa piarda asa uitat de lume.raspund la intrebarea lui ”druide” prima casa din sat e tot de vinzare si de pietre vechi daca te intereseaza intereseazate in satul rascruci la familia bardos de ea!

  11. Andi spune:

    Pt. Druide

    Piatra nu cred ca mai gasesti din case vechi, insa un numar de contact pot sa-ti dau, cunosc doua persoane care lucreaza bine cu piatra. 0721064540 este numarul meu, mai departe te indrum eu spre cunoscatori

Trimite un comentariu


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/xenofon/public_html/wp-content/themes/this-just-in/comments.php on line 67

Connect with Facebook